BIOCONSTRUCCIÓ / Canyes

Canyes: Investigació Canyera

Investigació Canyera

“Volem ampliar l’ús de materials naturals, realment abundants i renovables. A més la neteja de canyars i bambudals ajuda a prevenir incendis i riuades, estimula el creixement de la planta, afavorint la fixació de grans quantitats de CO2 i millora la qualitat del material any rere any. Entenem cadascun dels nostres projectes com un lloc de trobada social, un camp de treball, d’aprenentatge, de recerca així com d’intercanvi de coneixements.”

INVESTIGACIÓ CANYERA
Som un grup d’estudiants i arquitectes que treballem amb la Canya (Arundo Donax) com a material de construcció. Aquesta iniciativa sorgeix de l’associació Universitària ESFA en contacte amb el col·lectiu Canya Viva. Per una banda construïm estructures d’arcs a partir de feixos de canyes unides amb corda amb el mètode constructiu Canya Viva. Per l’altre, com el nom indica, investiguem el comportament mecànic d’aquestes estructures, per a conèixer amb més exactitud el seu comportament mecànic.

CONSTRUCCIONS I TALLERS
Per tal de divulgar la Canya i el mètode Canya Viva per a la construcció, Organitzem i participem de tallers en diversos espais on construïm estructures experimentant amb diverses formes i acabats. D’ençà de 2011 que comença la nostra implicació en el projecte comú amb canya viva hem realitzat construccions a l’ETSAB (Escola d’arquitectura de Barcelona), al Festival Histeria d’eslovènia, a les Festes populars de les Corts, a ll’Hort del Xino i al CSO Can Masdeu. És doncs, mitjançant tallers, workshops i construccions pròpies, com donem a conèixer i transmetem la tècnica apropiada pel treball amb la canya Arundo donax.

INVESTIGACIÓ I DIVULGACIÓ
Coordinadament amb professors de la Universitat Politècnica de Catalunya, hem realitzat una investigació sobre el comportament mecànic dels Arcs de canya. La investigació s’ha dut a terme mitjançant proves de càrregues sobre arcs i segments d’arc realitzats mitjançant el mètode constructiu desenvolupat pel col·lectiu Canya Viva. Per a tals efectes s’han realitzat proves tipus “low-tech” que permeten mesurar fàcilment la deformació dels elements en rebre càrregues puntuals. Paral·lelament també s’ha treballat amb la tecnologia de fotogrametria per a elaborar models 3D. Com a resultat d’aquest treball hem publicat un article a la revista “Quaderns d’Estructures” de l’associació de consultors d’estructures titulat: Estudi del comportament mecànic d’arcs de canya. En el decurs d’aquesta experiència i per tal de donar difusió al treball, hem participat com a conferenciants a les III Jornades Low Tech, organitzades a l’EPSEB (Escola d’arquitectura tècnica de Barcelona), a la Jornada tècnica de construcció amb entramats vegetals de santa Coloma de Farners, i al Syposium sobre construcció amb materials Naturals organitzat PILIKO al Centre d’Arquitectura Mediterrània (CMA). Tanmateix la investigació i l’aprenentatge no s’acaba, i seguim viatjant i provant cada vegada estructures més complexes, i experimentant durant el procés de la construcció. Us hi esperem.

investigació canyera_logo

informa’t > investigaciocanyera.wordpress.com
escriu-nos > investigaciocanyera@gmail.com