AGENDA / SlowInfo

[projecte]: Comuns urbans a Barcelona

Comuns Urbans a Barcelona

Pràctiques de defensa, cura, reapropiació i gestió comunitàries


Tot i que les experiències de propietat col·lectiva o de gestió comunitària de certs béns han estat una constant al llarg de la història, aquestes pràctiques estan proliferant de manera creixent a l’ombra de l’actual crisi sistèmica. En un moment en el què la distinció entre allò públic i allò privat és tristament borrosa, i en el què la lògica neoliberal s’estén a noves àrees de la vida social, actua al mateix temps un conjunt de forces contrari i basat en la cultura de la cooperació i el mutualisme.

Aquestes experiències de gestió atorguen un renovat protagonisme a les col·lectivitats com a alternatives al mercat hegemònic o a la planificació pública per part de l’Estat. Es tracta d’institucions socials basades en pràctiques locals, comunitàries i participatives que busquen donar respostes a demandes socials, i que es caracteritzen per una gestió no mercantil dels recursos, i de noves formes de compartir temps, béns, coneixements i espais que estan assajant el recorregut de futurs possibles, i que estan prefigurant un nou escenari urbà, una ciutat comuna.

[…]

En aquestes pràctiques, el què és comú apareix en una  doble vessant: recursos materials per a sostenir la vida i processos de mobilització. D’una banda, com a infraestructures bàsiques que possibiliten la vida a la ciutat. D’altra banda, com una forma d’organització que posa en pràctica principis comunals, l’aprofundiment democràtic, l’autotutelatge de drets o l’autogestió.

Hi col·laboren:

Observatori Metropolità de Barcelona / Som Energia /Guifi.net Coop57 / Ciutat Invisible Babàlia / Espai de l’inmigrant / CAP Besòs / Àurea Social /  PAHC Sabadell La Tafanera/ Sostre Cívic / Germanetes / Hort Indignat de Poblenou / Plaça de la Farigola / Jardí de l’Amistat / Flor de Maig / Can Batlló / Casal del Pou de la Figuera / … /

+ info ESFA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s