Segon cicle d’SlowInfo
Fent memòria del que ens vam portar entre mans el curs passat, el segon cicle de SlowInfo del curs 2014-2015 va estar centrat en el sistema penitenciari. Vam presentar aquest cicle coincidint amb una proposta de reforma del codi penal, tot i que no va ser la raó que ens va portar a organitzar un cicle que tractes sobre aquest tema. El sistema penitenciari actual està totalment arrelat a la majoria de països del món, tot i que aplicant així la legislació de cada comunitat de manera diferent, sí que existeixen uns patrons comuns.Vam pretendre analitzar-los.
En primer lloc, volíem saber les raons històriques que ens han portat a la concepció actual del que és el crim i la que sembla una necessitat innegable d’utilitzar la presó com una solució a molts conflictes socials. Vam parlar del codi penal espanyol per conèixer el marc en el que es mou el nostre país actualment. Vam discutir sobre conflictes que es donen en diferents llocs del món com la pena de mort o la cadena perpetua. També volíem analitzar les diferències que pot produir l’arquitectura a les presons, introduint com és el dia a dia a les mateixes i finalment el gran conflicte que existeix amb la reinserció social un cop finalitzada la condemna, des d’una perspectiva de gènere.
El cicle tenia com objectiu la sensibilització, difusió i reflexió sobre el sentit i la funció del sistema penitenciari, que és en poques ocasions qüestionat tot i les més evidents carències del mateix.
Us deixem amb un fragment del llibre “Vigilar y castigar” de Foucault. Un autor sovint citat durant el transcurs del cicle. “La prisión es el castigo “igualitario”, permite cuantificar exactamente la pena según la variable del tiempo. Tomando el tiempo del condenado, la prisión parece traducir concretamente la idea de que la infracción ha lesionado, por encima de la víctima, a la sociedad entera. La prisión es “natural” como es “natural” en nuestra sociedad el uso del tiempo para medir los intercambios”. (Foucault, 1981:234)
https://slowinfoesfa.wordpress.com/