BIOCONSTRUCCIÓ / Fusta / Setmana de Dia

Els estudiants reclamem una altra manera d’entendre l’arquitectura

L’arquitectura és una professió i vocació que es caracteritza per ser plural. En aquesta línia, hi ha moltes potencialitats en l’educació de l’escola d’arquitectura però també moltes mancances, que els estudiants resolem mitjançant l’autoorganització.

PanoràmicaESFA, Espai Social de Formació d’Arquitectura, som un col·lectiu d’estudiants de l’escola d’Arquitectura de Barcelona que treballem temes de bioconstrucció, sobirania alimentària, participació ciutadana, dret a ciutat, feminisme, cooperació, sostenibilitat i altres temes d’arquitectura crítica i responsabilitat social. Treballem de forma horitzontal i assembleària. D’aquesta manera, apostem per formar-nos d’una manera menys jeràrquica i competitiva, i més pràctica i participativa que la docència que s’imparteix actualment a la nostra escola i en el model educatiu en general. El monocultiu del model d’arquitecte hegemònic present a la nostra educació, ens fa reclamar una altra manera d’entendre l’arquitectura. És per això que ESFA és la plataforma que ens permet treballar temes molt diversos tant dins com fora de la Universitat, i per tant, una experiència formativa i participativa que potencia el contacte amb els entorns més compromesos amb els moviments socials, que actualment s’obvien a la nostra educació.

En aquest sentit, la bioconstrucció és un dels pilars de la lluita. Des de l’escola s’ensenya un model molt concret de construcció i se n’obvien molts d’altres. El grup de bioconstrucció és l’espai que s’encarrega de visibilitzar l’existència d’altres tècniques constructives tenint en compte per una banda la utilització de materials saludables, naturals, de proximitat, abundants i renovables, entre altres, aconseguir el màxim rendiment amb el mínim impacte, prioritzant la optimització dels recursos naturals, la integració a l’entorn més proper, i considerant les condicions d’aquest, i sobretot, adaptant el disseny a les necessitats de l’usuari. Aplicant com a objectiu de caràcter transversal i en qualsevol projecte que fem, una altra forma d’impartir docència, de manera més pràctica, horitzontal i participativa.

Durant la Setmana de Dia de l’escola, una setmana cultural autoorganitzada per estudiants, desenvolupem els tallers de bioconstrucció que any rere any pretenen qüestionar les tècniques constructives convencionals i encetar el debat sobre la “Bioconstrucció com a alternativa”. El taller d’aquest any s’estructurava com un espai de conscienciació, formació i participació, i per tant, contemplava per una banda, la vessant de crear discurs i fomentar la sensibilització a partir d’entendre perquè (bio)construïm, per altra banda, formarnos i entendre què treballem, a nivell de treball sobre un cas concret de material com és en aquest cas la fusta i entendre el seu ús com a material de construcció, i finalment, la realització pràctica de la construcció, i així, materialitzar-ho amb el procés de construcció de la coberta de forma pràctica i aplicada.

L’any passat vam començar reivindicant l’espai entre les escoles d’Edificació i Arquitectura, (el Pati de la Muntanyeta) com un espai d’experimentació amb temes de construcció i diversitat de materials. Preteníem generar un espai d’incidència en aquest sentit, així que vam començar amb la construcció d’una estructura hexagonal de fusta, de coberta recíproca, que ha culminat aquest any amb la construcció del tancament de la coberta amb taulons de pi negre i tractats in situ , amb una tècnica tradicional que consisteix en cremar la fusta superficialment per protegirla de forma natural. Plantegem per l’any que ve, el disseny i construcció dels tancaments aprofitant diverses tècniques constructives i materials diferents. Tot i així, els objectius del grup seran flexibles i poden anar canviant en funció de les inquietuds col·lectives que vagin sorgint.

Des d’ESFA – Grup de Bioconstrucció aprofitem per fer una crida al debat i a la participació tant del cos de professorat com de l’estudiantat, per tal de prendre un paper actiu en el nostre coneixement, en la nostra formació, i sobretot, per tenir veu en el futur de l’arquitectura i la construcció. No podem ser acrítics ni figures passives, sinó agents actius del propi canvi. Cal desenvolupar noves maneres de transmetre el coneixement, així com nous ambients i maneres de formar-nos, teixint xarxa entre els implicats i trencant jerarquies de professor alumnat. Perquè el canvi no és possible si no hi participem tots, i sense uns, el camí coixeja, i la força resta en el col·lectiu.

Des de l’equip organitzador volem aprofitar també, per agrair al Gremi de la fusta i el moble, a les empreses Serradora Boix, Fustes Sebastia i Fustes Montgros, a la direcció de l’escola, al CCD, al Servei d’Obres i Manteniment del Campus Sud de la UPC, al Laboratori de materials de l’EPSEB i al Laboratori de modelització Virtual de la Ciutat, pel suport i serveis que ens han ofert, a BAM i Espai Txema per l’acompanyament durant l’organització del taller en el seu espai, a Ramon Graus, Anna Altemir, Sònia HernándezMontaño, Josep Bunyesc i Toni Solanas per participar de les jornades de debat i apostar pel coneixement crític, i sobretot als docents Joaquin Montón i Jorge Blasco, pel seguiment, assessorament i el suport incondicional al llarg del procés d’organització, així com la participació activa i per apostar sempre pel projecte. Cada una de les persones organitzadores com les col·laboradores han estat peces actives de l’engranatge sense les quals el projecte no hagués sigut possible, que evidencia encara més, que la riquesa es genera de manera col·lectiva.Foc al kapital

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s